Wino
Nasze wina tworzone są w oparciu o tradycyjne metody winifikacji, nadzorowane przez winiarzy związanych z Château Isolette od pokoleń. Doskonalony przez nas na przestrzeni lat proces produkcji ukształtował autentyczny, rzemieślniczy charakter win. Z Château Isolette poznasz kwintesencję prowansalskiego stylu – eleganckiego i słonecznego połączenia świeżości i ułożonego smaku pochodzącego z 45 hektarów upraw w samym sercu Regionalnego Parku Naturalnego Luberon.
W Starym Maneżu możecie spróbować pięciu linii tworzonych przez nas win:
Classiques
Pochodzą z najmłodszych winorośli, w wieku od 10 do 20 lat. Do białych i różowych win, stosuję się bezpośrednie tłoczenie, osadzanie na zimno a także winifikacje w regulowanej temperaturze 14°C. W przypadku win czerwonych, winogrona umieszczane są w kadziach w których dochodzi do maceracji przez 8 dni w regulowanej temperaturze 25°C.
Sélections
Wybrane z dojrzałych winorośli w wieku od 15 do 30 lat, z miejsc o ograniczonym plonie (≃40 hl/ha). Produkcja białych i różowych win polega na bezpośrednim tłoczeniu i winifikacji w temperaturze 14°C. Produkcja czerwonych win w kadziach trwa od 8 do 10 dni w temperaturze 25°C przy częstym przepompowywaniu (remontage). Owocowo-kwiatowe wina które sprawdzą się jako aperitif a także idealnie podkreślą smak potraw.
Prestiges
Wina produkowane ze starych winorośli powyżej trzydziestu lat na zboczach o niskiej wydajności (~ 30 hL / ha) zbiera się je późno, aby uzyskać wina o skoncentrowanym aromacie. Natomiast winifikacja win czerwonych odbywa się w długich tradycyjnych kadziach i trwa od 10 do 15 dni, z częstym przepompowywaniem. Po fermentacji starzenie zachodzi częściowo w 600 litrowych beczkach i w betonowych kadziach.
Exceptions
Nasze wina wytwarzane są z winogron rosnących na najpiękniejszych krzewach w regionie. To ponad trzydziestoletnie winorośle, sadzone na zboczach o bardzo niskich plonach. Owoce są zbierane późno w celu uzyskania najlepszej możliwej dojrzałości. W przypadku białego Chardonnay winogrona pochodzą z krzewów posadzonych w 1971 r.
Musujące
Po starannie przeprowadzonej winifikacji w winnicy Château Isolette, nasze wina przechodzą musowanie metodą Charmata, która dodaje im bąbelków. Zachwycą Cię jako aperitif, idealnie uzupełnią też smak deserów.