PIWO
Po latach do Wrzeszcza powracają gdańskie tradycje browarnicze, które od samego początku były częścią jego krajobrazu. Oddajemy w Wasze ręce i Waszym podniebieniom piwa wytworzone w naszej dzielnicy. Stawiamy na kreatywność i unikalność piw wkładając w to całe serce i energię, jaką daje możliwość przywracania dobrego rzemieślnictwa we Wrzeszczu. W naszych piwach znajdziecie wszystko to, co powoduje, że Wrzeszcz nabiera rumieńców – energię ludzi, klimat miejsc, świeżość, niezobowiązującą zabawę i pozytywne zakręcenie.

Piwa tworzone w naszym browarze są autorskimi wariacjami na temat znanych i lubianych na świecie stylów piwa. Proces tworzenia nowej receptury to ciągła podróż przez pomysły, składniki i sposoby. Dzięki temu nasza codzienna praca jest tak ciekawa i fascynująca. Sam proces produkcji jest przykładem dobrej rzemieślniczej pracy, z dbałością o każdy szczegół i bez kompromisów czy chodzenia na skróty. Bo Vrest to przede wszystkim składniki, z których został wytworzony – woda z Doliny Radości, ziarno na słód ze słonecznych pól, i chmiel z przeróżnych części świata.

Nasi piwowarzy wytwarzają cztery najbardziej znane style piwne, a ponadto zawsze mają w zanadrzu Vresta Niecodziennego – zawsze owoc ciekawości i chęci odkrywania na nowo różnorodności piwa.

VREST JASNY
Piwo o wyraźnym bursztynowym kolorze, z mocno zaznaczoną goryczką. Aromaty słodowe zawdzięczamy mieszance słodów pilzneńskiego, melanoidynowego i monachijskiego. Delikatna kwaskowatość Jasnego Vresta to zasługa słodu zakwaszającego. Nuty owoców pojawiające się w smaku i zapachu to wynik autorskiego chmielenia dwoma odmianami niemieckiego chmielu Huell Melon i Mandarina Bavaria. Dzięki nim w piwie wyczuwalny jest aromat gorzkiej skórki pomarańczowej.

VREST PSZENICZNY
Opalizujące piwo o radosnej, słonecznej barwie, które łączy w sobie dwa światy piwowarstwa – tradycyjne piwa górnej fermentacji, które cechuje bogactwo aromatów oraz długi okres leżakowania w niskiej temperaturze, dzięki któremu zyskuje ono wyjątkową pijalność. W aromacie Vresta Pszenicznego daje się wyczuć delikatną chlebowość i bardzo wyraźny zapach olejków chmielowych, które zawdzięczamy szlachetnej, niemieckiej odmianie chmielu Huell Melon. Dzięki użyciu słodów orkiszowego i pszenicznego, w smaku pojawiają się subtelne nuty cytrusowe.

VREST CIEMNY
Autorska interpretacja popularnego stylu piwa Altbier, warzonego w Dusseldorfie. Łagodne ciemne piwo o wyraźnym kawowo-czekoladowym smaku, z delikatną kremową pianą. Do uwarzenia Ciemnego Vresta użyliśmy słodów pilzneńskiego, monachijskiego, karmelowego i czekoladowego. Tu również cierpliwie leżakowaliśmy nasze piwo, by nabrało bogactwa aromatów, jakie cechuje ciemne piwa.Efektem tej pracy jest Vrest idealny do tego, by zacząć swoją przygodę z ciemnymi odmianami tego szlachetnego trunku.

VREST PILZNER
Klasyka – jak marsz Radetzkiego i proza Haška – to właśnie jest Vrest Pilzner. Tym piwem Browaru Vrest, oddajemy hołd rewolucji, jaką w piwowarstwie było wynalezienie i późniejsze użycie kontrolowanego chłodzenia. Długie, sześciotygodniowe lagerowanie w temperaturze bliskiej zeru daje naszemu Pilznerowi hipnotyzującą pianę i znakomicie ułożony smak, a dodatkowe chmielenie na zimno chmielem Saaz wzbogaca słodowy aromat Vresta o zakręconą nutę cytrusów.